2η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair 23 έως 26 Νοεμβρίου 2017
Μετά την επιτυχημένη 1η διοργάνωση και την ψήφο εμπιστοσύνης των 10.000 και πλέον επισκεπτών, από 22 χώρες, έβαλε τον θεμέλιο λίθο για την καθιέρωση της σε θεσμό πολιτισμού, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ν.Α. Ευρώπης.
Διαθέτει VIP Lounge, Press Office, Art Shop, Χώρους Εστίασης, Αίθουσα Διαλέξεων και Προβολών, Δωρεάν Παρκινγκ, Free Wifi και 24ωρη φύλαξη. Την διοργάνωση της έχει αναλάβει ο Εθνικός Φορέας Οργάνωσης Εκθέσεων, Συνεδρίων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων "ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ", με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παντελή Τσάτση.
Mε την υποστήριξη - συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης, αλλά και τους πολυάριθμους φορείς της πόλης, που θα ενωθούν με την έκθεση, προετοιμαστείτε για ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα που θα λάβουν μέρος στη χώρα. Η Art Thessaloniki με τιμώμενη χώρα την Κίνα και ένα εκτενές παράλληλο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μουσειακές εκθέσεις, τιμώμενο καλλιτέχνη και πρωτότυπες εκδηλώσεις, περιμένει να καλωσορίσει πολλούς επισκέπτες, συλλέκτες, αγοραστές και γκαλερί από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ρωσία, τις Βαλκανικές χώρες, και τις ΗΠΑ, που θα συμμετάσχουν και θα την επισκεφθούν.
Aσκήσεις ισορροπίας: Σχεδιασμοί και υλοποίηση.
Η αναπόφευκτη απροσδιοριστία ή, η αναπροσαρμογή της προέλευσης
Η ιδέα της έκθεσης είναι ότι η σχέση μεταξύ της πρόθεσης του καλλιτέχνη -ο σχεδιασμός μιας πραγματοποίησης- και της υλοποίησης της πρόθεσης (η πραγματοποίηση) λειτουργεί με αντικείμενο την αναζήτηση μιας ισορροπίας: αυτό που λέγεται να αντιστοιχεί πράγματι με αυτό που επιδιώκεται να λέγεται -και να το λέει. Οι πραγματοποιήσεις είναι στην πράξη δοκιμές (ασκήσεις) της αναζήτησης για το πώς η ιδέα θα είναι ολόκληρη στην υλοποίηση χωρίς ελλείψεις ή περισσέματα -χωρίς να λείπει ή να ξεχειλώνει από την πρόθεση. Το πώς αυτό λειτουργεί είναι η προσωπική εμπειρία του καλλιτέχνη από την εκάστοτε και συνεχή αναζήτηση του οριστικού προσδιορισμού της σχέσης που έχει εγκαταστήσει.
Όταν αυτό φαίνεται αδύνατο και το αποτέλεσμα δεν φαίνεται ότι κατορθώνει να υλοποιεί την πρόθεση, ο καλλιτέχνης κάνει το συμβιβασμό: αναπροσαρμόζει την πρόθεση ως προς το αποτέλεσμα που έχει κατορθώσει και αλλάζει την πρόθεση. Αρχικά ήθελε να είναι το αποτέλεσμα, η πρόθεση. Αργότερα, η πρόθεση γίνεται αυτό που ήθελε το αποτέλεσμα. Η ιδέα της έκθεσης είναι ότι αυτή η απροσδιοριστία είναι το βάρος, είναι ο καταναγκασμός του καλλιτέχνη και το κυρίαρχο ερώτημα της καλλιτεχνικής του ιστορίας. Έγινε ή δεν έγινε αυτό που ήθελε ο καλλιτέχνης, τι ήθελε από αυτό που έγινε και πώς θα προσδιοριστεί αυτό που πράγματι ήθελε; Τα επιστημολογικά αυτά ερωτήματα κινητοποιούν και αναδεικνύουν το υπαρξιακό πρόβλημα: τον συμβιβασμό ως τον τρόπο και το πρόσχημα να αναδιπλώνεται, να επαναπροσδιορίζεται και να επανερμηνεύεται η καλλιτεχνική ιστορία, μέσα από τον ίδιο τον εαυτό της.
Εμμανουήλ Μαυρομμάτης
Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Σεπτέμβριος 2017
2η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair